Przepis na nalewkę z płatków dzikiej róży 0
Przepis na nalewkę z płatków różanych

Nalewka z płatków dzikiej róży :

Dzika róża słynie przede wszystkim z nalewek robionych na jesiennych owocach, jednak na wiosnę i w lecie, kiedy kwitnie, warto sięgnąć również po płatki, które stanowią również podstawę do tradycyjnego nadzienia pączkowego. Jeśli pamiętasz ten smak nadzienia różanego i przywołuje on uśmiech na twarzy, to nalewka z płatków dzikiej róży jest dla Ciebie. Jeśli chodzi o dziką różę, tę prawdziwą dziką, to płatki nie mają tak silnego aromatu, są delikatne. Natomiast płatki róży pomarszczonej, którą również zaliczam do dzikiej (osobiste moje zakwalifikowanie), to uważam, że jest to najlepszy surowiec na nalewkę na z płatków róży. Na jesień owoce tej róży, również stanowią doskonałą bazę do przetworów domowych, konfitur, nalewek. Skupmy się na płatkach, robię dwuetapowo, to znaczy, że zmieniam pierwotną partię płatków po tygodniu na świeżą w tym samym maceracie, o czym w poniższym przepisie.

Kiedy: późna wiosna/lato.

Składniki na nalewkę z płatków dzikiej róży: 

  • Płatki róży dzikiej (pomarszczonej) z około 100 kwiatów razy 2 partie,
  • 150 g cukru,
  • 0,5 L spirytusu 95%,
  • 0,5 L wody przegotowanej,
  • 2 plasterki cytryny.

Sposób przygotowania nalewki z płatków dzikiej róży:  

  • Z płatków dzikiej róży (pomarszczonej) z około 100 kwiatów, zbieranych w czystych, pozamiejskich terenach, poobcinaj białe końcówki, które mają w sobie trochę goryczki,

  • Płatki zalewam 0,5 l spirytusu i 300 ml wody przegotowanej, wstrząsam i odkładam w zacienione miejsce na 1 tydzień, słój zakręcam szczelnie, codziennie wstrząsam zawartością.

  • Po tygodniu płatki wypuszczą już całość barwnika i smaku, wyciągam je, wyciskam i zastępuję kolejną partią z około 100 świeżych kwiatów, pamiętając o odcięciu białych końcówek,

  • Słój ponownie zakręcam i wstrząsam przez kolejny tydzień,
  • Po drugim tygodniu, drugą partię płatków wyciągam, wyciskam,

  • Dolewam przestudzony syrop zrobiony z 200 ml wody przegotowanej i 150 g cukru,

  • Do słoja wrzucam też 2 plasterki cytryny bez skórki białej i żółtej,

  • Całość odstawiam w zacienione miejsce na 1 miesiąc, co jakiś czas wstrząsając zawartością,

  • Po miesiącu filtruję i zlewam do butelek,

  • Odstawiam do leżakowania na 6 miesięcy.

Oczywiście jeśli preferujesz mniej słodkie nalewki, ja akurat lubię słodsze, to cukru możesz dać mniej, wg swojego uznania. Dla mnie proporcje, które podaję są odpowiednie.

Etykiety dedykowane na nalewkę z płatków dzikiej róży znajdziesz tutaj :

Etykiety na nalewkę z płatków różanych nr 228

Etykiety na nalewkę z płatków różanych nr 428

Etykiety na nalewkę z płatków różanych nr 628

Etykiety na nalewkę z płatków różanych nr 828

płatki róży dzikiej 2

płatki róży dzikiej 3

płatki róży dzikiej 4

nalewka z płatkow róż 4

płatki róż 5

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl