Przepis na nalewkę z borówek leśnych :
Tego owocu miłośnikom lasów nie trzeba przedstawiać, wszak pisano nawet o nim piosenki dla dzieci. Bardzo częste pytanie, które pojawia się brzmi, czy warto, jak smakuje? Odpowiem, że warto, pod warunkiem, że odłożymy nalewkę na rok, aby nabrała swojej szlachetności, jednak już od razu smakuje wg mnie oryginalnie. W zależności od regionów nazywana jest nalewką borówkową lub jagodową, obie nazwy są odpowiednie, wszak borówka to jedna ze spotykanych w dzikim rejonie jagód.
Kiedy: lato.
Składniki - proporcje na 1,5 L owoców:
- 1,5 L borówek,
- 350 g cukru,
- 0,5 L spirytusu 95%,
- 0,2 L wody przegotowanej.
Sposób przygotowania:
- Borówki myję, obieram z ogonków, odsączam z wody na durszlaku i wrzucam do słoja.
- Owoce zalewam wodą przegotowaną i spirytusem.
- Wstrząsam słojem i na 1 tydzień odstawiam w ciemne miejsce, wstrząsając co jakiś czas.
- Po tygodniu odlewam nalew z owoców, który odkładam szczelnie zamknięty w zacienione miejsce, a owoce wrzucam z powrotem do słoja i zasypuję cukrem.
- Wstrząsam, aby wymieszać cukier z owocami i wstawiam na 3 dni w ciepłe miejsce do rozpuszczenia cukru, codziennie wstrząsając słojem.
- Kiedy cukier się rozpuści i utworzy się syrop, dolewam do słoja z owocami i syropem wcześniej odlany nalew.
- Wstrząsam całością i odstawiam całość na 1 miesiąc w zacienione miejsce.
- Po miesiącu odcedzam nalewkę na sicie przez gazę, wyciskam owoce, filtruję i rozlewam do butelek.
Oczywiście jeśli preferujesz mniej słodkie nalewki, ja akurat lubię słodsze, to cukru możesz dać mniej, wg swojego uznania. Dla mnie proporcje, które podaję są odpowiednie.
Etykiety dedykowane na nalewkę z borówek znajdziesz tutaj :
Etykiety na nalewkę z borówek nr 209
Etykiety na nalewkę z borówek nr 409
Etykiety na nalewkę z borówek nr 609
Etykiety na nalewkę z borówek nr 809