Przepis na nalewkę pigwową :
Pigwa – jeden z TOP owoców na nalewkę domową…
Masz ogród, ogródek działkowy w spokojnym, ekologicznym miejscu, jakiś czas temu posadziłeś pigwę, która urosła, wydała owoce i zastanawiasz się co z niej zrobić. Owoc pigwy jest mieszanką smaku kwaśnego z cierpkim, idealnie będzie nadawać się na dodatek do deserów, ciast, herbat, ale przede wszystkim wychodzi z pigwy fantastyczna w smaku nalewka domowa. Przez wielu nalewkarzy wymieniana jest jako jedna z najsmaczniejszych nalewek. Tradycja uprawy i przetwórstwa pigwy jest bardzo stara, jest to jedno z najstarszych uprawianych drzewek owocowych.
Ponad właściwości smakowe pigwa posiada również sporo atutów zdrowotnych.
Cóż tam ta nasza pigwa kryje w swoim wnętrzu? Posiada spore ilości witaminy C, co sprawia że poprawia odporność organizmu, a ponadto wspomaga regulowanie układu pokarmowego, pomaga przy stresie i wyczerpaniu, zarówno psychicznym, jak i fizycznym, korzystnie wpływa na wątrobę pomagając jej regenerację. Jest też fantastycznym wspomagaczem przy leczeniu przeziębień i dolegliwości górnych dróg oddechowych, grypy, pozytywnie wpływa na funkcje układu krążenia, wzmaga i reguluje apetyt.
To wszystko zawdzięczamy składowi pigwy.
Oprócz wspomnianej witaminy C, w jej wnętrzu znajdziemy również witaminy A, B2, B6 oraz potas, żelazo, magnez, wapń, kwas foliowy, taninę. Badania wskazują również na występowanie kwasu chlorogenowego, neochlorogenowego, procyjamidyn.
Pigwa jako jeden z najlepszych owoców na nalewkę? Zdecydowanie tak, zatem jak przygotować nalewkę pigwową?
Kiedy: lato, jesień, ale może być też w ciągu całego roku.
Składniki:
- 1 kg pigwy,
- 500 g cukru,
- 0,75 L spirytusu 95%,
- 0,25 L wody przegotowanej,
Sposób przygotowania:
- Owoce pigwy zdrowe, dojrzałe myję, suszę, wycinam z nich nasiona i kroję na drobne kawałki.
- Owoce pokrojone wrzucam do słoja, przesypuję cukrem, wstrząsam kilka razy dziennie, odstawiając słój w ciepłe miejsce na 1 dzień dla wstępnego rozpuszczenia cukru.
- Po jednym dniu dolewa wodę przegotowaną oraz spirytus.
- Odstawiam na 3 miesiące w ciepłe, ale zacienione miejsce, co kilka dni wstrząsając słoje.
- Po 3 miesiącach odcedzam nalewkę przez gazę i zlewam do butelek roboczych do sklarowania na 1 miesiąc, przechowując w zacienionym miejscu.
- Po 1 miesiącu zlewam sklarowaną nalewkę, resztę filtruję, butelkuję i oklejam etykietami. Odstawiam na co najmniej 1 rok, ale po 2 latach będzie smakować jeszcze wyborniej :)
Oczywiście jeśli preferujesz mniej słodkie nalewki, ja akurat lubię słodsze, to cukru możesz dać mniej, wg swojego uznania. Dla mnie proporcje, które podaję są odpowiednie.
Tabelkę z przepisem na nalewkę pigwową do uzupełniania pobierzesz poniżej galerii.
Etykiety dedykowane na nalewkę pigwową znajdziesz tutaj :
Etykiety na nalewkę pigwową nr 277
Etykiety na nalewkę pigwową nr 477
Etykiety na nalewkę pigwową nr 677
Etykiety na nalewkę pigwową nr 877