Przepis na nalewkę śliwkową :
Śliwka - ten smaczny owoc, w kilku popularnych odmianach, idealnie nadaje się na nalewkę śliwkową.
To musi być jesień, w lecie jeszcze nieco za wcześnie na zbiory aromatycznej śliwki, która do nalewki powinna być bardzo dojrzała i aromatyczna, ale może się zdarzyć, że gorące lato sprzyja wcześniejszemu dojrzewaniu. Osobiście zauważam, że najlepszą odmianą jest popularna śliwka węgierka, ale również zdarzało się przygotować ten trunek z odmiany damaszka, ma trochę inny smak, ale z pewnością zaspokoi również podniebienia smakoszy.
Jeśli pijecie kompot ze śliwek, to zapewne znacie jej właściwości.
Śliwka jest uznawana za dobry środek przeczyszczający, jeśli słyszałeś skecz Kabaretu Neonówka i kultowy już tekst "pojedz śliwek, popij mlekiem, nie będziesz mieć stwardesa...", to znacie już tę funkcję granatowego owocu. Przez zawierające w sobie pektyny, kwasy organiczne, wspaniale potrafi wspomagać regulację procesów trawiennych, a zawarte antyoksydanty pomagają w opóźnianiu procesów starzenia, wspomagają zapobieganie chorobom serca, miażdżycy. W swoim składzie śliwki posiadają wapń, żelazo, potas, fosfor, magnez, serię witamin, takich jak: A, B, C, E, K. Sama nalewka śliwkowa uznawana jest za wspaniale wpływający specyfik na poprawę humoru, nastroju, na ugłaskanie układu nerwowego, jest fantastycznie rozgrzewająca i wspomagająca trawienie.
Zatem nic nie pozostaje w tym momencie, tylko jeśli przyjdzie odpowiednia pora, najlepiej nazbierać śliwki (jest mnóstwo dzikich sadów z tym drzewem owocowym) i przygotować przepyszną nalewkę śliwkową.
Kiedy: lato, jesień.
Składniki:
- 1,5 kg śliwek - dojrzałych,
- 80 g śliwek suszonych,
- 40 g rodzynek,
- 16 g cukru wanilinowego,
- 400 g cukru,
- 0,75 L spirytusu 95%,
- 0,25 L wody przegotowanej,
Sposób przygotowania:
- Śliwki przebieram, aby były wszystkie zdrowe, płukam, osuszam i wyciągam z nich pestki. Rozkrojone na połówki wrzucam do słoja.
- Rozłupuję 10 pestek i nasiona również wrzucam do słoja.
- Suszone śliwki, rodzynki, cukier wanilinowy i cukier wrzucam również do słoja.
- Zalewam wszystko wodą przegotowaną i spirytusem.
- Wszystko mieszam i odstawiam na 6 tygodni w ciepłe, ale zacienione miejsce, co kilka dni wstrząsając słojem.
- Po 6 tygodniach, kiedy cukier już całkiem się rozpuści, zlewam nalewkę, odsączam owoce. Nalewkę wlewam do wąskich butelek roboczych i odstawiam na 3 miesiące w ciemne miejsce do sklarowania. Pozostałe owoce śliwki są wyśmienitym dodatkiem do ciasta, pamiętać należy tylko, ze są one z alkoholem.
- Po 3 miesiącu zlewam sklarowaną nalewkę, resztę filtruję, butelkuję i oklejam etykietami. Odstawiam na co najmniej 1 rok dla nabrania odpowiedniej barwy smakowej :)
Oczywiście jeśli preferujesz mniej słodkie nalewki, ja akurat lubię słodsze, to cukru możesz dać mniej, wg swojego uznania. Dla mnie proporcje, które podaję są odpowiednie.
Tabelkę z przepisem na nalewkę śliwkową do uzupełniania pobierzesz poniżej galerii.
Etykiety dedykowane na nalewkę śliwkową znajdziesz tutaj :
Etykiety na nalewkę śliwkową nr 291
Etykiety na nalewkę śliwkową nr 491
Etykiety na nalewkę śliwkową nr 691
Etykiety na nalewkę śliwkową nr 891