Przepis na nalewkę z mandarynek :
Kiedy nadchodzą Święta Bożego Narodzenia, po głowie zaczyna krążyć opowieść o mandarynkach zamkniętych w butelce, pod nazwą - Nalewka Mandarynkowa.
Będzie ona wspaniałym uzupełnieniem do patery z owocami, na której mandarynki dominują nad innymi, tuż obok bakalii.
Sama mandarynka, to nie tylko smak, ale również właściwości, pomaga przy wysokim poziomie cholesterolu, nadciśnieniu tętniczemu, podnosi naturalną odporność, wspomaga walkę z wirusami.
A że nalewka z mandarynek jest prosta w przygotowaniu i szybka, to zapraszam do skorzystania z przepisu.
Kiedy: cały rok.
Składniki:
- 1 kg mandarynek
- 10 goździków
- 0,65 L spirytusu 95%
- 150 g cukru
- 0,3 L wody przegotowanej
Sposób przygotowania:
- Mandarynki sparzyć wrzątkiem, pokroić na plasterki
w całości, usunąć pestki i wrzucić do słoja.
- W wodzie przegotowanej ciepłej rozpuścić cukier
i ostudzony syrop wlać do słoja, wlać równocześnie
spirytus do słoja.
- Dodać do słoja goździki.
- Odstawić na 2 tygodnie w zacienione, ciepłe miejsce,
wstrząsać słojem codziennie, uważać, żeby owoce nie
pływały na powierzchni.
- Po 2 tygodniach odsączyć, wycisnąć, przefiltrować
i zlać do butelek.
Mandarynki, jak i podobne cytrusy, bardzo szybko oddają dobroć do alkoholu, z tego względu nie ma sensu dłużej trzymać owoców. Aby nabrała głębi aromatu, to uważam, że nalewka mandarynkowa powinna postać rok w spiżarni dla przegryzienia, ma wówczas jeszcze lepszy smak, choć od razu można pić i również jest smaczna :)
Oczywiście jeśli preferujesz mniej słodkie nalewki, ja akurat lubię słodsze, to cukru możesz dać mniej, wg swojego uznania. Dla mnie proporcje, które podaję są odpowiednie.
Zapraszam do odwiedzin również na Instagram
Tabelkę z przepisem na nalewkę z mandarynek do uzupełniania pobierzesz poniżej galerii.
Etykiety dedykowane na nalewkę z mandarynek znajdziesz tutaj :
Etykiety na nalewkę z mandarynek nr 263
Etykiety na nalewkę z mandarynek nr 463
Etykiety na nalewkę z mandarynek nr 663
Etykiety na nalewkę z mandarynek nr 863