Czarna porzeczka to ogromna dawka witaminy C.
Oprócz wspomnianej witaminy i tym samym wzmacnianiu odporności porzeczka w kolorze czarnym stosowana jest w infekcjach górnych dróg oddechowych, reumatyzmie, artretyzmie, anginie, problemach żołądkowych. Jak już wspomniałem, prawdziwym skarbem jest witamina C, która występuje w ilości około 3 razy większej niż w cytrynach.
Sam smak nalewki z czarnych porzeczek, po odleżakowaniu co najmniej rocznym (najlepiej 2-letnim) nabiera aromatu starego, dobrego wina - to moja i moich przyjaciół opinia na temat tej wyjątkowej nalewki.
Przepis na nalewkę z czarnej porzeczki :
Kiedy: lato.
Składniki:
- 1 kg czarnych porzeczek,
- 650 g cukru,
- 1 L spirytusu 70%.
Sposób przygotowania:
- 1 kg porzeczek czarnych, umytych, obranych z ogonków i lekko rozgniecionych wrzucam do słoja i zalewam 1 L 70% alkoholu.
- Odkładam na 6 tygodni do ciemnego miejsca wstrząsając codziennie.
- Po 6 tygodniach zlewam na durszlaku nalew z rozgniecionych owoców, a owoce zasypuję 650 g cukru i odstawiam aż się cukier rozpuści i puści pięknie sok nadal wstrząsając codziennie.
- Syrop odcedzam dokładnie, mieszam z nalewem i odstawiam na miesiąc znowu w ciemne miejsce.
- Po miesiącu filtruję i zlewam do butelek.
- Nalewka ta dojrzewa co najmniej 1 rok, prawdziwy aromat uzyskuje w okolicy 1,5-2 lat.
Oczywiście jeśli preferujesz mniej słodkie nalewki, ja akurat lubię słodsze, to cukru możesz dać mniej, wg swojego uznania. Dla mnie proporcje, które podaję są odpowiednie.
Etykiety dedykowane na nalewkę z czarnej porzeczki zakupisz:
Etykiety na nalewkę z czarnej porzeczki nr 282
Etykiety na nalewkę z czarnej porzeczki nr 482
Etykiety na nalewkę z czarnej porzeczki nr 682
Etykiety na nalewkę z czarnej porzeczki nr 882