Przepis na nalewkę z czarnej porzeczki 0
Przepis na nalewkę z czarnej porzeczki

Czarna porzeczka to ogromna dawka witaminy C.

Oprócz wspomnianej witaminy i tym samym wzmacnianiu odporności porzeczka w kolorze czarnym stosowana jest w infekcjach górnych dróg oddechowych, reumatyzmie, artretyzmie, anginie, problemach żołądkowych. Jak już wspomniałem, prawdziwym skarbem jest witamina C, która występuje w ilości około 3 razy większej niż w cytrynach.

Sam smak nalewki z czarnych porzeczek, po odleżakowaniu co najmniej rocznym (najlepiej 2-letnim) nabiera aromatu starego, dobrego wina - to moja i moich przyjaciół opinia na temat tej wyjątkowej nalewki.

Przepis na nalewkę z czarnej porzeczki :

Kiedy: lato.

Składniki: 

  • 1 kg czarnych porzeczek,
  • 650 g cukru,
  • 1 L spirytusu 70%.

Sposób przygotowania: 

  • 1 kg porzeczek czarnych, umytych, obranych z ogonków i lekko rozgniecionych wrzucam do słoja i zalewam 1 L 70% alkoholu.
  • Odkładam na 6 tygodni do ciemnego miejsca wstrząsając codziennie.
  • Po 6 tygodniach zlewam na durszlaku nalew z rozgniecionych owoców, a owoce zasypuję 650 g cukru i odstawiam aż się cukier rozpuści i puści pięknie sok nadal wstrząsając codziennie.
  • Syrop odcedzam dokładnie, mieszam z nalewem i odstawiam na miesiąc znowu w ciemne miejsce.
  • Po miesiącu filtruję i zlewam do butelek.
  • Nalewka ta dojrzewa co najmniej 1 rok, prawdziwy aromat uzyskuje w okolicy 1,5-2 lat.

Oczywiście jeśli preferujesz mniej słodkie nalewki, ja akurat lubię słodsze, to cukru możesz dać mniej, wg swojego uznania. Dla mnie proporcje, które podaję są odpowiednie.

Etykiety dedykowane na nalewkę z czarnej porzeczki zakupisz:

Etykiety na nalewkę z czarnej porzeczki nr 282

Etykiety na nalewkę z czarnej porzeczki nr 482

Etykiety na nalewkę z czarnej porzeczki nr 682

Etykiety na nalewkę z czarnej porzeczki nr 882

porzeczka czarna 1

porzeczka czarna 2

 

Pliki (2)

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl