
Przepis na Nalewkę z Kiwi :
Kiwi to owoc, który posiada ogromne właściwości prozdrowotne. Jest przede wszystkim owocem zawierającym sporą dawkę witaminy C, ale także witaminę E, błonnik, potas. Mówi się, że codzienne spożywanie 2 owoców kiwi skutecznie podnosi naszą odporność i jest to jeden ze skutecznych sposobów na wzmacnianie organizmu w sezonie grypowym. Jest też kiwi owocem, który podnosi, i to znacząco, witalność i ogólny nastrój, więc jeśli chcesz jeszcze bardziej cieszyć się swoim życiem, to kiwi jest odpowiednim owocem dla osiągania tego celu. Wspomnieć należy również o zaletach kiwi w kwestii regulowania poziomu cholesterolu, badania dowodzą, że obniża poziom złego, a podnosi poziom dobrego cholesterolu.
Zatem do dzieła, przygotujmy wspólnie Nalewkę z Kiwi.
Kiedy: cały rok.
Składniki na nalewkę z Kiwi:
- 1 kg owoców kiwi.
- 1 cytryna.
- 200 g cukru.
- 0,6 L spirytusu 95%.
- 0,2 L wody przegotowanej.
Sposób przygotowania nalewki z Kiwi:
- Pobierz terminarzyk na dole strony, w plikach do pobrania pod zdjęciami, wydrukuj, uzupełnij i naklej na słój, będzie bardzo pomocny przy kontrolowaniu dat i jako archiwum użytych składników na przyszłość.
- Owoce kiwi umyć, osuszyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Kiwi wrzucić do słoja i zalać wodą przegotowaną oraz spirytusem.
- Wstrząsnąć słojem i odstawić na 6 tygodni do ciepłego i zacienionego miejsca co jakiś czas wstrząsając słojem.
- Po 6 tygodniach zlać nalew i odstawić go w chłodne, i ciemne miejsce, a owoce wrzucić ponownie do słoja i zasypać cukrem.
- Odstawić słój do rozpuszczenia cukru i wytworzenia syropu w ciepłe miejsce na około 2 tygodnie.
- Po 2 tygodniach, kiedy utworzy się syrop, owoce odcedzić, wycisnąć i połączyć z wcześniejszym nalewem.
- Cytrynę sparzyć wrzątkiem i dodać sok wyciśnięty z cytryny.
- Zlać nalewkę do butelek roboczych i odstawić na 1 miesiąc w chłodne i ciemne miejsce do sklarowania.
- Po 1 miesiącu zlać sklarowaną nalewkę, resztę ponownie można przefiltrować przez filtr.
- Zlać nalewkę do butelek końcowych, nakleić etykiety (dedykowane znajdziesz poniżej) i odstawić do dojrzewania na okres co najmniej 2 lat - wydaje się, że jest to okres minimalny dla uzyskania odpowiedniego aromatu nalewki z Kiwi.
Oczywiście jeśli preferujesz mniej słodkie nalewki, ja akurat lubię słodsze, to miodu możesz dać mniej, wg swojego uznania. Dla mnie proporcje, które podaję są odpowiednie.
Zapraszam do odwiedzin również na Instagram
Tabelkę z przepisem na nalewkę z Kiwi do uzupełniania pobierzesz poniżej galerii zdjęć, jako plik do pobrania.
Etykiety dedykowane na nalewkę z Kiwi znajdziesz tutaj :
Etykiety na nalewkę z Kiwi nr 250
Etykiety na nalewkę z Kiwi nr 450
Etykiety na nalewkę z Kiwi nr 650
Etykiety na nalewkę z Kiwi nr 850
Nalewka z Kiwi - jak skutecznie kontrolować proces?
Terminarzyk na Nalewkę z Kiwi pobierzesz poniżej, w plikach do pobrania pod zdjęciami.
Pobrany terminarzyk wydrukuj, uzupełnij pola swoimi dodanymi składnikami, wpisz datę rozpoczęcia procesu przygotowania Nalewki z Kiwi oraz daty, kiedy będziesz przechodził do dalszych czynności.
Jeśli uznasz, że ten terminarzyk jest pomocny dla Ciebie, to proszę udostępnij tę stronę swoim znajomym, podziel się informacją, aby więcej społeczności pasjonatów nalewek mogło skorzystać z tego terminarzyka.