
Przepis na Nalewkę Figową :
Figi to owoce egzotyczne, które od dawien spotykane są na naszych stołach. Smak figi jest wyjątkowy, niepowtarzalny, ma figa również sporo właściwości. Posiada ten owoc właściwości przeciwnowotworowe, poprawia trawienie i skutecznie potrafi przeciwdziałać zaparciom. Figi również pomagają w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i jest jeszcze znana ze zmniejszania ryzyka chorób serca. Warto zatem sięgać po ten wspaniały owoc.
Zatem do dzieła, przygotujmy wspólnie Nalewkę figową.
Kiedy: cały rok.
Składniki na nalewkę figową:
- 20 fig.
- 200 g cukru.
- 0,5 L spirytusu 95%.
- 0,5 L wody przegotowanej.
Sposób przygotowania nalewki figowej:
- Pobierz terminarzyk na dole strony, w plikach do pobrania pod zdjęciami, wydrukuj, uzupełnij i naklej na słój, będzie bardzo pomocny przy kontrolowaniu dat i jako archiwum użytych składników na przyszłość.
- Owoce świeże umyć, osuszyć i pociąć każdy owoc na 8 części.
- Owoce zalać wodą przegotowaną i spirytusem.
- Owoce powinny być przykryte alkoholem, jeśli wystają to nadmiar owoców usnąć, ew. dodać alkoholu i wody.
- Wstrząsnąć i wstawić do ciemnego miejsca na 6 tygodni.
- Wstrząsać co jakiś czas, nie musi być codziennie.
- Po 6 tygodniach odlać nalew z owoców.
- Owoce wrzucić z powrotem do słoja, zasypać cukrem i odstawić w ciepłe miejsce na 1 tydzień codziennie wstrząsając.
- Po 1 tygodniu, kiedy cukier się rozpuści odcedzić owoce, a syrop połączyć z wcześniej zlanym nalewem.
- Przefiltrować i zlać nalewkę do butelek końcowych, nakleić etykiety (dedykowane znajdziesz poniżej) i odstawić do dojrzewania na okres co najmniej 2 lat - wydaje się, że jest to okres minimalny dla uzyskania odpowiedniego aromatu nalewki figowa.
Oczywiście jeśli preferujesz mniej słodkie nalewki, ja akurat lubię słodsze, to miodu możesz dać mniej, wg swojego uznania. Dla mnie proporcje, które podaję są odpowiednie.
Zapraszam do odwiedzin również na Instagram
Tabelkę z przepisem na nalewkę figową do uzupełniania pobierzesz poniżej galerii zdjęć, jako plik do pobrania.
Etykiety dedykowane na nalewkę figową znajdziesz tutaj :
Etykiety na nalewkę figową nr 230
Etykiety na nalewkę figową nr 430
Etykiety na nalewkę figową nr 630
Etykiety na nalewkę figową nr 830
Nalewka Figowa - jak skutecznie kontrolować proces?
Terminarzyk na Nalewkę Figową pobierzesz poniżej, w plikach do pobrania pod zdjęciami.
Pobrany terminarzyk wydrukuj, uzupełnij pola swoimi dodanymi składnikami, wpisz datę rozpoczęcia procesu przygotowania Nalewki Figowej oraz daty, kiedy będziesz przechodził do dalszych czynności.
Jeśli uznasz, że ten terminarzyk jest pomocny dla Ciebie, to proszę udostępnij tę stronę swoim znajomym, podziel się informacją, aby więcej społeczności pasjonatów nalewek mogło skorzystać z tego terminarzyka.