
Przepis na Nalewkę Truskawkową :
Truskawki chyba każdy uwielbia, są słodkie, aromatyczne i kojarzą się z nadbiegającymi wakacjami.
Zatem do dzieła, przygotujmy wspólnie Nalewkę truskawkową.
Kiedy: późna wiosna / lato.
Składniki na nalewkę daktylową:
- 1 kg truskawek.
- 0,6 L spirytusu 95%.
- 0,2 L wody przegotowanej.
- 250 g cukru.
- 1cytryna.
Sposób przygotowania nalewki truskawkowej:
- Pobierz terminarzyk na dole strony, w plikach do pobrania pod zdjęciami, wydrukuj, uzupełnij i naklej na słój, będzie bardzo pomocny przy kontrolowaniu dat i jako archiwum użytych składników na przyszłość.
- Truskawki przebrać, aby były same zdrowe, obrać z szypułek, umyć, odsączyć i pokroić w ćwiartki.
- Truskawki wrzucić do słoja wraz z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
- Wstrząsnąć słojem i odstawić w ciemne, ciepłe miejsce na 1 dzień, aż truskawki rozpuszczą cukier. Należy uważać, aby nie zaczęło fermentować.
- Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, do słoja dolać wodę przegotowaną i spirytus.
- Wstrząsnąć i odstawić w chłodne miejsce na 6 tygodni, co kilka dni wstrząsać słojem.
- Po 6 tygodniach odcedzić nalewkę i zlać do butelek roboczych.
- Odstawić na 2 tygodnie do sklarowania.
- Po 2 tygodniach zlać sklarowaną nalewkę do butelek końcowych.
- Nakleić etykiety (dedykowane znajdziesz poniżej) i odstawić do dojrzewania na okres co najmniej 6 miesięcy, a najlepiej na 1 rok - wydaje się, że jest to okres minimalny dla uzyskania odpowiedniego aromatu nalewki truskawkowej.
Oczywiście jeśli preferujesz mniej słodkie nalewki, ja akurat lubię słodsze, to miodu możesz dać mniej, wg swojego uznania. Dla mnie proporcje, które podaję są odpowiednie.
Zapraszam do odwiedzin również na Instagram
Tabelkę z przepisem na nalewkę truskawkową do uzupełniania pobierzesz poniżej galerii zdjęć, jako plik do pobrania.
Etykiety dedykowane na nalewkę truskawkową znajdziesz tutaj :
Etykiety na nalewkę truskawkową nr 293
Etykiety na nalewkę truskawkową nr 493
Etykiety na nalewkę truskawkową nr 693
Etykiety na nalewkę truskawkową nr 893
Nalewka Truskawkowa - jak skutecznie kontrolować proces?
Terminarzyk na Nalewkę Truskawkową pobierzesz poniżej, w plikach do pobrania pod zdjęciami.
Pobrany terminarzyk wydrukuj, uzupełnij pola swoimi dodanymi składnikami, wpisz datę rozpoczęcia procesu przygotowania Nalewki Truskawkowej oraz daty, kiedy będziesz przechodził do dalszych czynności.
Jeśli uznasz, że ten terminarzyk jest pomocny dla Ciebie, to proszę udostępnij tę stronę swoim znajomym, podziel się informacją, aby więcej społeczności pasjonatów nalewek mogło skorzystać z tego terminarzyka.