
Przepis na cytrynówkę - nalewkę cytrynową :
Kiedy: cały rok.
Sposób przygotowania:
- 7 cytryn sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na tarce, tylko żółtą, bez białej części i zalać żółtą skórkę 0,6 l spirytusu 96%.
- Cytryny wycisnąć i do naczynia ( żeby wyszło około 450 ml, jeśli jest mało dodać jedną lub dwie cytryny, zależy od wielkości).
- Do cytryn dodać 250 ml wody przegotowanej i 200 ml miodu (naturalnego, klarownego), podgrzać, nie gotować, wymieszać i zostawić na 1 dzień.
- Na następny dzień przecedzić spirytus i powstały syrop, wycisnąć jak najwięcej, zmieszać, przefiltrować przez gazę, gazę jeszcze wycisnąć, zlać do butelek i odstawić na tydzień do lodówki.
- Po tygodniu (albo trochę dłużej, kiedy osad osiądzie) delikatnie zlać znad osadu, osad przecedzić oddzielnie i można dodać po wyciśnięciu, można jeszcze wyklarować przez filtr.
- Zlać do butelek i do leżakowania do lodówki na kilka miesięcy, aż się dobrze przegryzie. Można pić od razu, ale lepsza będzie po 2-3 miesiącach.